Perspectief

De column ‘perspectief’ zoals die ook gepubliceerd is in Klankwijzer, het kwartaalblad van de KNMO in december 2020

Perspectief

De beperkingen die de Corona-maatregelen met zich meenemen hebben impact. Besturen van verenigingen denken na over hoe ze hun vereniging draaiend kunnen houden. Organisaties/ bonden denken na hoe ze hun activiteiten aan kunnen blijven bieden. De opgelegde maatregelen laten hun sporen na, hoe houd je mensen betrokken?

Ik merk dat ook tijdens gesprekken met verenigingen wanneer we het hebben over het oprichten van een groep voor mensen met een beperking; “nu even niet” is een veel voorkomende reactie. Dat is begrijpelijk! Besturen worden geconfronteerd met bedreigingen voor hun vereniging en het begrijpelijk dat je (ongewild) in die beperkende maatregelen ‘blijft hangen’. Want hoe vervelend ook, het is momenteel de realiteit.

Maar is het mogelijk om deze situatie positief te gebruiken, om weer nieuwe energie op te doen? Dat is misschien niet altijd even eenvoudig, maar het kan! Stel je de vraag:

  • Wat is het lonkend perspectief?
  • Waar krijgen we energie van?
  • Wat kan wel? Nu of straks.

Het zoeken naar betekenisvolle activiteiten kan daarbij helpen. Het oprichten van een groep voor mensen met een beperking, als nieuw onderdeel van de vereniging, is zo’n voorbeeld.

Maar hoe dan?” wordt me regelmatig gevraagd. Door te kijken wat wel kan, te kijken naar de mogelijkheden! We hebben heel veel invloed op de voorbereiding: samenstellen van een projectgroep, maken van projectplan en -begroting en het maken van plan van aanpak. Instructie en vrijwilligers voor ondersteuning tijdens repetities zoeken, moment van oefenen vastleggen, enz. Alleen het laatste stukje van de tijdlijn, de werving en start, hebben we niet in de hand. Daarvoor zijn we afhankelijk van de maatregelen die worden opgelegd. Dus ja, we moeten een flexibele tijdlijn hanteren. Dat is jammer, vervelend ook, maar het levert wel inspiratie en enthousiasme op. Om die inspiratie en het enthousiasme in de verschillende werkgroepen mee te mogen maken is, zeker in deze tijd, fantastisch! Voor de vereniging ook belangrijk, want enthousiasme en positieve energie werken aanstekelijk en dragen eraan bij dat jouw vereniging aantrekkelijk is en blijft! Voor zowel bestaande als potentieel nieuwe leden. Een eerste stap zetten is eenvoudig, maar ook meteen de belangrijkste. Zonder eerste stap geen beweging. Weet je niet precies hoe die eerste stap te zetten? Mail me!

 

About the author: Jelle Roeper