Phila Slag & Vlag

Vanaf zomer 2017 ben ik betrokken bij de ontwikkeling, opzet en realisatie van Phila Slag & Vlag. Een initiatief van Philadelphia en CGN voor mensen met een verstandelijke beperking waarbij muziek en dans (met gebruik van vlaggen) centraal staat.

Na voorbereidende gesprekken te hebben gevoerd met medewerkers van Philadelphia en JP van den Bent kwam het in een stroomversnelling. Geweldig hoe het enthousiasme van deze professionals en de liefde voor hun vak een enorme impuls hebben gegeven. Zij kenden CGN als organisatie en Indoor Percussion en Color Guard als activiteit en werden erg enthousiast om dit voor hun cliënten te doen. Het gesprek met de directie van Philadelphia was al even verwarmend. De laatste puntjes op de ï en “gaan”. Het nieuws ging als een lopend vuurtje en in no time melden zich vrijwilligers met expertise op het vakgebied Slag en/of Vlag. Supertof!

Voor mij was het werken met mensen met een verstandelijke beperking nieuw, een nieuwe doelgroep en o, wat was ik onzeker over de eerste informatieavond. Hoe spreek je ze aan? Wat kun je wel of niet doen? Wat voelde ik me ontzettend groen. Ook hier hebben de eerder genoemde professionals me doorheen geholpen. Belangrijkste boodschap? “doe gewoon en doe waar je goed in bent“. Zo simpel is en was het eigenlijk ook. We hadden een prachtige avond. De tweede informatieavond was dat ook. Wederom ontzettend veel plezier beleefd met elkaar en het werd mij echt duidelijk: muziek doet er toe en haalt beperkingen weg. Wanneer je je focust op de mogelijkheden ziet het er allemaal veel leuker uit. En bovendien, we hebben allemaal zo ons eigen beperking.

De benadering “focus je op de mogelijkheden i.p.v. de beperking” kende ik wel langer, maar toch doe/deed ik dat te weinig. Hoe is dat bij jou?

Op dinsdagavond 9 januari jl. zijn we begonnen; de vlaggengroep vlagt, de slagwerkgroep trommelt en wat heeft iedereen veel plezier. Cliënten en medewerkers van Philadelphia.nlTalant.nl  en JPvandenBent.nl en de vele vrijwilligers uit Sneek e.o. vinden elkaar wekelijks en delen dezelfde passie voor “Phila Slag & Vlag“. Een project waar mens, inhoud en samenwerking centraal staan.

Lees  hier  de publicatie van de Leeuwarder Courant (30 januari 2018)

 

About the author: Jelle Roeper