Colombia

Muziekles in Colombia!

In april ga ik 10 dagen naar Colombia. Echt superspannend want ik spreek geen woord Spaans, maar gelukkig woont Hans daar en hij spreekt zowel Spaans als Nederlands. Wat ik daar ga doen? Muziek- en trommelles geven en strategisch  meedenken met de organisatie!

In de zomer van 2017 was de marchingband “Banda femenina Clemencia de Caycedo” uit Bogota – Colombia op bezoek in Sneek, ter voorbereiding aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. https://goo.gl/vxJ6DY

De leden van deze marchingband lieten zien dat ze er zoveel plezier in hebben, dat ze hard willen werken voor resultaat en dat met zo weinig middelen. Zo ontzettend weinig geld om instrumenten en uniformen aan te schaffen, maar zo ontzettend  betrokken, gedreven en enthousiast om het maximale eruit te halen. Dan zijn we in Nederland soms toch wel wat verwend….. Het raakte me en het duurde even voordat ik besloot dat ik daar een steentje aan bij wil dragen. Op eigen kosten naar Colombia om daar 10 dagen les geven en tegelijkertijd de cultuur ervaren. Ik hoop er rijk vandaan te komen,  rijk door te beseffen wat we hier in Nederland hebben. Veel belangrijker is dat ik de leden wil verrijken, met kennis en ervaring. Met passie voor slagwerk en muziek en wat zou ik hen graag willen voorzien van een complete set slagwerkinstrumenten, een hele drumline, zodat ze zich daar geen zorgen meer over hoeven te maken. Marchingbands in Colombia, het zijn er naar schatting 6500 (!!!) waarvan er alleen in Bogota al 300 zijn. Vergelijk dat eens met de opkomst van de muziekverenigingen in het na-oorlogse Nederland, de bloeiperiode. Het gaat om verbinden, vriendschap, ontwikkeling, sociale omgeving, veiligheid etc. Kernwaarden die ontwikkeld worden door muziek maken. Ik houd van die kernwaarden, het maakt de wereld gewoon een beetje mooier, en vooral daarom ga ik er heen.

 

Volgende keer:

alles wat je voor mij doet maar niet met mij, doe je tegen mij

(Mahatma Gandhi)

 

About the author: Jelle Roeper